IICH Groningen 2023/2024 subtop

IICH Groningen 2023/2024 subtop

Subtop | Corinda Luttjeboer tweede in Lichte Tour kür op IICH Groningen: “Op concours gaan en ererondes, vindt Endyrava DC het allerleukste”

Corinda Luttjeboer was succesvol op IICH Groningen. In de Lichte Tour verscheen ze in de ring met Endyrava DC en reed ze naar 66,471%. Daarmee werd de combinatie zesde en mochten ze de kür rijden. Daar deed ze er nog een schep bovenop en scoorden ze 72,98%. Corinda werd met Endyrava tweede en mocht daarmee naast Marten Luiten op het podium staan. In de Zware Tour startte ze Cirano DC en scoorde ze 66,09%. Ze behaalden een zesde plaats in het totaalklassement.
Advertisement

Fijn gevoel
De amazone doet al sinds haar pony tijd mee aan IICH Groningen. Deze keer was het op een nieuw locatie, want de wedstrijd werd niet in Zuidbroek gehouden zoals gewoonlijk, maar in Groningen zelf. “Je bent het oude vertrouwde gewend, dus dat was wel even wennen aan de nieuwe opzet. Maar de organisatie heeft erg hun best gedaan en ook door de successen die je dan behaald, is het extra leuk. Ook voor toeschouwers is het een fantastisch evenement. Het was dan ook mooi dat het deze keer bij de dressuur ook vol zat. Je reed een kür echt voor mensen. Met de ererondes zat er genoeg publiek, waardoor dat het extra mooi maakt. Ik had met Endy een heel fijn gevoel in de eerste proef. Die is er namelijk lang uit geweest door een hoornzuil. Hij loopt nu ook nog op blote voeten, want de ijzers zijn er destijds onder weggehaald en niet weer onder gekomen. We hebben het eerst voorzichtig opgebouwd en dat kon prima op blote voeten, want zowel de dierenarts als de hoefsmid beaamden dat hij goede voeten heeft. Hij is waarschijnlijk en van de weinige subtop paarden zonder ijzers. Hij is er lang uit geweest, dus het is een fijn gevoel dat hij weer meedoet en is zoals hij was. Met Cirano was mijn gevoel iets minder, maar met de prestatie ben ik er tevreden.”


Serie tweeërs 
“De laatste wedstrijd die ik met Endy reed was in Le Mans. Dat zou ook de laatste keer zijn voordat we de overstap zouden maken naar een niveau hoger. Alleen dat liep dus anders. Ik had op dat concours een hele fijne kür gereden, dus hoe gaan we dat evenaren op IICH Groningen? Toch is dat aardig goed gelukt. Het was super voor ons en Marten Luiten is een fantastische ruiter. Dus ik was heel trots om naast hem op het podium te mogen staan. In mijn kür kom ik binnen in de stap, ga ik halthouden en dan voorwaarts in galop. Ik doe dan een serie tweeërs op de jury af. Dat was heel gaaf uitgevoerd, want het blijft altijd spannend omdat je het goed moet uitvoeren. Deze serie is echt een hoogtepunt van de proef en Endy kan ze heel mooi. Ik kreeg van meerdere mensen mooie complimenten, zo ook van jurylid Dirk de Haas die het een stoere binnenkomer vond. De verbeterpunten liggen voornamelijk nog in de activiteit en pirouettes. Endy lijkt een hele actieve jongen, maar hij mag net nog iets actiever, zodat hij wat nagevelijker loopt. Hij drukt zich in de ring soms nog iets op, dus we zijn bezig om het net nog wat mooier en makkelijker voor elkaar te krijgen in de proef. Als hij weer vaker meegaat, wordt dat vanzelf beter.”

Afwisseling
In de training zorgt de amazone voor veel afwisseling, zodat haar paard blij en attent blijft. “Endy vindt werken leuk, maar op concours gaan is zijn favoriete bezigheid. Ik heb thuis de luxe van een galoppeerbaan, dus daar loopt hij eens in de week op en ook longeren we hem. Het is heel saai om alleen de oefeningen te oefenen of de activiteit, dat is voor het paard ook niet leuk en werkt naar mijn idee ook niet. We zorgen ervoor dat hij over de rug komt en zijn lijf gebruikt. Dat is het belangrijkste en met de basis en oefeningen, zorg je op die manier ook dat bijvoorbeeld de pirouettes beter worden. Endy vindt op concours gaan en ererondes het leukste om te doen. Ook een kür rijden is fantastisch, omdat ik dat zelf ook leuk vindt. Maar dat kan helaas niet allemaal elke dag. We zetten ons plan om de overstap naar de zware tour te maken weer voort. Waar een hoornzuil eerder het roet in het eten gooide, hoop ik dit indoorseizoen wel de overstap te kunnen maken. Hij heeft heel veel kracht en expressie in de serie en ook met de piaffe en passage zijn we al een tijdje bezig. Dat begint hij ook steeds beter op te pakken. Ik kijk er naar uit.”

Sympathieke, allemans vriend
“Endy is door mijn trainer Vincent op mijn pad gekomen. Aniek de Laat was de vorige amazone van Endy. Eigenlijk was ik niet op zoek naar een paard, vooral niet een zoals Endy. Al is dat niet negatief bedoeld, maar toen ik hem ging uitproberen liep hij al Lichte Tour en ik kon niet gemakkelijk een wissel met hem springen. Als ik mijn been omleg, dan wil ik dat ze een wissels springen. Zo leer ik het mijn paarden ook aan, maar Endy was dat niet gewend en deed het wat moeizamer. Ik zei tegen mijn moeder dat dit niets zou worden. Mijn moeder trok zich daar niets van aan en zei dat we nog een keer langs gingen komen. Je zou kunnen zeggen dat het daar is ‘misgegaan’. Endy is ook echt een allemansvriend en een zeer sympathiek paard. Je kunt niet niet op hem verliefd worden. Ik vond hem ook erg leuk, maar wilde er wel mijn ding mee kunnen doen. Ik moet zeggen dat hij het heel goed heeft opgepakt en de series gaan nu heel makkelijk. Ik heb er alle vertrouwen in dat het voor de Grand Prix ook goed komt. Mijn moeder was helemaal overtuigd vanaf het begin, dus eigenlijk had zij wel weer gelijk. Endy is het liefste paard en soms een beetje lomp door zijn grote van 1.76m. Het is een betrouwbaar paard en ik ben er onwijs blij mee.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

 

Foto’s: Marion Middel